tiistai 4. marraskuuta 2014

Rengastyöt


Laura Sirkkiä                                                                                                                                                    Työseloste

K3AUAPRA                                                                                                                                                       28.10.2014

 

 

 

 

 

 

Henkilöauton renkaiden vaihto

 

 

Johdanto

Vaihdoimme talvirenkaat kesärenkaiden tilalle. Auto oli vuosimallin 1996 Volvo 850. Renkaiden vaihtoon kuului talvikumien vanteille vaihto, tasapainotus ja renkaiden paikalleen asennus. Renkaiden vaihto tehtiin yhdessä Arton kanssa.


Työturvallisuus

 Työturvallisuuteen tässä työssä kuului hanskat käteen, varmistus, että auto on oikein ja oikeista kohdista nostettu ja oikeanlaisten työkalujen käyttö.

 

Renkaiden irrotus

Nostimme auton nosturilla sopivalle korkeudelle. Otimme oikeankokoisen hylsyn, pulttipyssyn ja paineilmaletkun. Kiinnitimme pulttipyssyn paineilmaletkuun ja laitoimme hylsyn pulttipyssyyn. Irrotimme kaikki renkaat, jotta pääsimme tekemään vannetyöt.

 

Vannetyö

Kannoimme renkaat rengastyö paikalle ja aloitimme tyhjentämällä renkaat ilmasta. Kun renkaat tyhjentyivät nostimme ne laitteeseen, jolla pystyy painamaan kumit vanteiden huulilta, jotta irrotus onnistuu. Kun saimme kumit huulilta pois, nostimme renkaat toiseen laitteeseen, jolla saa kumit kokonaan irrotettua vanteilta. Laitoimme renkaan tukevasti kiinni laitteeseen ja rengasraudalla nostimme kumin reunan ja pistimme laitteen pyörittämään rengasta, jotta kumin toinen puoli lähtisi irti. Sama homma toistettiin toiselle reunalle ja saimme siten kesärenkaat ehjänä irrotettua vanteista pois. Seuraavaksi vuorossa oli talvirenkaiden asennus vanteille. Tarkistimme, että pyörimissuunta oli oikea ja laitoimme talvirenkaiden reunoihin rasvaa, jotta se menisi helpommin paikoilleen. Pistimme taas laitteen pyörimään ja painoimme rengasta siten, että se menisi paikoilleen. Toistimme saman toiselle reunalle ja kumi oli nyt laitettu vanteelle.

Renkaan täyttö

Täytimme kaikki renkaat ilmanpaine – laitteella. Painetta tuli renkaisiin 2,3 baaria. Kun renkaissa oli sopiva määrä painetta, laitoimme venttiilit kiinni ja renkaat olivat nyt valmiita tasapainotukseen.

 

Tasapainotus

Käytimme jokaisen renkaan tasapainotuslaitteessa. Nostimme renkaan paikoilleen ja valittiin sopiva tuentapala. Lukitsimme renkaan koneeseen ja mittasimme renkaan mitta-arvot. Laitteessa on valmiiksi kaksi erilaista vipua, jolla mitataan mitta-arvot. Kun saimme oikeat mitta-arvot, valitsimme laitteesta tasapainojen paikat. Vaikka vanteet oli alumiinia, siihen tuli silti lyöntipainot molemmille reunoille. Otimme entiset painot pois, ja laitoimme laitteen pyörittämään ja mittaamaan tasapainoeroja. Kun näytölle ilmestyi tietyt grammat painoja, löimme painot kiinni vanteisiin. Jokaiselle renkaalle tehtiin aivan sama homma.

 

Renkaiden takaisin asennus

Veimme renkaat takaisin auton luokse, nostimme renkaat paikoilleen ja pyöriteltiin renkaan pultit ensin sormilla kiinni. Sitten kiristettiin hieman pulttipyssyllä ja kun kaikki renkaan olivat paikoillaan, laskimme auton alas ja haimme momenttiavaimen, jolla renkaat kiristettiin 110Nm tiukkuudella kiinni.

 

Työn arviointi

Renkaiden vaihto sujui hyvin ja ripeästi. Emme tarvinneet opettajan apua kertaakaan työn aikana. Ongelmia ei tullut missään vaiheessa. Mielestämme onnistuimme tässä työssä hyvin Arton kanssa. Työhön meni aikaa yhteensä vajaa pari tuntia.

 

Työn hinta

Työ tuli maksamaan yhteensä 31,50e, josta 10e tulee renkaiden alle vaihdosta, 10e vannetyöstä ja 10e tasapainotuksesta. Pientarvike hinta on 1,50e, joka tuli tasapainotuksen lyöntipainoista.

 

 

 

 

                                                                                                                                                

Vikakoodit

Laura Sirkkiä                                                                                                                Työseloste
AUAPRA                                                                                                                          4.11.2014





 

Vikakoodien luku


Johdanto

Luimme vikakoodit Renault Lagunasta, joka oli vuosimallia 2002. Kyseinen auto oli asiakkaan auto. Vikakoodien lukuun kuuluu testilaitteen asennus, itse vikakoodien lukeminen, vikakoodien poistaminen ja testilaitteen irroitus. Vikakoodien luku tehtiin yhdessä Maunun kanssa.


Työturvallisuus

Tässä hommassa työturvallisuuteen kuuluu laitteiden oikein käyttö.


Testilaitteen asennus

Ensimmäiseksi piti päättää, millä testerillä lähdemme vikakoodeja lukemaan. Aluksi otimme Boschin testilaitteen, mutta se ei suostunut vikakoodeja lukemaan, siinä oli jonkinlainen häiriö. Sitten päädyimme Autocomin testeriin. Pistimme testerin johdon kiinni testipistokkeeseen, joka sijaitsi tässä autossa kuskin ja vänkärin välisen tuhkakupin vieressä. Avasimme tietokoneen ja sieltä autocomin ohjelman.

Vikakoodien luku

Laitoimme Renaultissa sytytysvirran päälle, jotta testilaite saa yhteyden autoon. Tietokoneella autocomin ohjelmaan laitoimme auton tiedot oikein ja aloitimme vikakoodien haun. Ohjelma etsii kaikki vikakoodit, mitä autossa sattuu olemaan. Kun autocom oli löytänyt kaikki vikakoodit, aloimme tutkimaan niitä. Vikakoodeja tuli todella paljon, mutta suurin osa oli vain hetkellisiä häiriöitä. Keskityimme lukemaan enemmän airbagin vikakoodeja, koska asiakas kertoi, että airbagin vikavalo palaa mittaristossa.
Airbagin vikakoodeja tuli muutama, vikakoodeissa luki, että vika on jatkuva ja jossain on oikosulku. Sitähän emme testerillä saa selvitettyä, että missä on oikosulku, joten emme voineet tehdä asialle mitään, koska aikaa ei ollut tarpeeksi, että olisimme voineet tutkia itse missä oikosulku mahdollisesti on. Airbagien tarkistamisessa muutenkin on omat vaaransa, ettei vaan turvatyynyt pamahda.





Pohdimme kuitenkin, missä mahdollisesti oikosulku on, ja päättelimme, että se on joko itse turvatyyny pommissa, tai johdinsarjassa.

Vikakoodien poisto

Poistimme Autocomin ohjelmalla kaikki vikakoodit, mutta kaikki eivät poistuneet, eli ne ovat jatkuvia vikoja. Asialle emme voineet mitään. Kirjoitimme paperille ylös jääneet vikakoodit, jotta voisimme tarkemmin kertoa asiakkaalle, mitä vikoja löytyi. Kun olimme saaneet ylös vikakoodit, aloitimme testilaitteen irroituksen.

Testilaitteen irroitus

Sammutimme sytytysvirran autosta ja suljimme autocomin ohjelman ja sammutimme kokonaan virran tietokoneesta. Otimme johdon irti testipistokkeesta ja pistettiin testilaite johtoineen takaisin paikoilleen pakkiin.

Asiakaspalvelu

Asiakas tuli hakemaan autoaan ja annoimme hänelle lapun, jossa oli kirjoitettuna kaikki jääneet vikakoodit. Selitimme asiakkaalle, että hänen täytyy varata uusi aika, jos hän haluaa tietää mistä oikosulku airbageissa johtuu.

Työn arviointi

Vikakoodien luku sujui ripeästi ja sujuvasti. Olimme aikaisemmin tehneet monta kertaa vikakoodien lukua, joten tämä oli helppo homma. Apua emme juurikaan opettajilta tarvinneet, muutakun vikakoodien tulkinnassa.

tiistai 28. lokakuuta 2014

Levyjarrut


Laura Sirkkiä                                                                                                                                                    Työseloste

K3AUAPRA                                                                                                                                                       8.9.2014

 

 

 

 

Henkilöauton levyjarrujen huolto

 

Johdanto

Huolsimme vuosimallin 2000 Fiat Punton levyjarrut. Kyseinen Fiat Punto on koulun auto. Huoltoon kuuluu jarrupalojen putsaus, liukutappien voitelu ja yleisesti katsominen, että kaikki osat ovat hyvässä kunnossa. Jarrujen huolto tehtiin yhdessä Roosa Brandtin ja Teea Ollanketon kanssa.

Työturvallisuus

Työturvallisuuteen tässä työssä kuului hanskat käteen, varmistus, että auto on oikein ja oikeista kohdista nostettu ja turvalasit oli päässä hiomisvaiheessa. Myös oikeanlaisten työkalujen käyttö kuuluu työturvallisuuteen.

 

Jarrusatulan irrotus

Ensimmäiseksi irrotettiin eturengas. Sen jälkeen meidän piti irrottaa liukutappi, mutta sen kanssa meillä oli ongelmia. Liukutappi pitäisi avata kuusiokoloavaimella, mutta reikä oli nylppääntynyt pahasti. Jouduimme avaamaan sen lukkopihdeillä.  Liukutapin suojakumi siinä meni rikki.

nylppääntynyt liukutapin pää

   rikki mennyt suojakumi
 
 liukutappi
 

 
Jarrujen putsaus ja tarkistus

Kun saimme irrotettua liukutapin, saimme jarrusatulan irti ja putsattua jarrupalat. Jarrupalat näyttivät hyvältä ja kitkapintaa niissä olikin 6mm. Mittasimme myös jarrulevyn, joka oli 11mm paksu ja tästä päätellen jarrulevykin on hyvässä kunnossa paksuuden kannalta.





                                Jarrusatula on irti, ja jarrupalat voidaan nyt ottaa putsattavaksi

 

Sylinteripesän tarkistus

Sitten meidän piti tutkia onko sylinteripesä kunnossa. Irrotimme männän jarrua pumppaamalla ja kun mäntä irtosi, tukimme jarruletkun lukkopihdeillä, ettei kaikki jarrunesteet valu pois. Mäntä on hyvässä kunnossa, kuin myös tiiviste ja sylinteripesä. Männän suojakumissa oli reikiä, joten se on uusittava.
Männän tarkistus
 

Ilmausruuvi

Testasimme myös, onko ilmausruuvi  hyvä. Se oli erittäin tiukasti kiinni, emme saaneet avattua sitä aluksi. Otimme sitten induktiokuumentimen ja lämmitimme ilmausruuvin mutterin kuumaksi, että ruoste ja lika irtoaa. Naputimme varovasti vasaralla ja jäähdytimme kylmällä vedellä, laitoimme vielä rost offia eli ruosteen irrotus ainetta. Sen jälkeen ilmausruuvi lähti helposti irti. Puhdistimme ilmausruuvin kierteet ja laitoimme takaisin paikoilleen.

 

Varaosien hankinta

Sitten meidän piti etsiä uudet osat, eli liukutappi ja jarrusatulan tiivistesarjat. Meidän piti ensin selvittää autodatan avulla minkä vuosimallin auto tämä Punto on, koska siinä ei ollut rekisteriotetta, niin piti arvailla vuosimalli. Etsiminen oli erittäin vaikeaa, koska missään ei ollut tähän Puntoon sopivia osia. Kävimme Mekonomenilla ja AD:llä paikanpäällä, koska he sanoivat puhelimessa, että on oikeat osat. Paikanpäällä huomasimme, ettei osat olleet oikeat ja jouduimme sitten tilaamaan Helsingistä, kun ei lähempää löytynyt. Eli jarrujen kasaus siirtyisi seuraavalle viikolle.



 autodatan käyttöä

 varaosien muistilappu

 soittamista varaosamyymälöihin
 


Jarrusatulan puhdistus

 

Joutessamme putsasimme jarrusatulat perusteellisesti hiomalla.



 

Seuraavalla viikolla, kun osat olivat tulleet, olimme kaikki tästä pakkiryhmästä poissa, joten toiset joutuivat kasaamaan jarrut puolestamme.

Työn arviointi

Mielestäni levyjarrujen huolto meni hyvin ja sujuvasti. Apua tietysti tarvitsimme välillä, mutta niin se pitääkin, oppimalla ja tekemällä tulee mestareita. Ainut asia, joka oli huono, niin varaosia ei saatu samalle päivälle, sen takia työ viivästyi niin pitkään, ettei päästy kasaamaan jarruja takaisin. Muuten hyvinkin onnistunut homma, tuli paljon lisää tietoa ja oppia jarruista. Aikaa kului paljon tässä hommassa, mutta perusteellisesti tutkienhan me opimme eniten.